Izrada web sajta
Izrada web prodavnice
Izrada web aplikacije
SEO Optimizacija
Custom web app rešenja
Izrada mobilnih aplikacija
E-commerce rešenja
Digitalni marketing
Optimizacija Sajta
Lokalni SEO
Izrada web sajta
Izrada web sajta
Izrada web prodavnice
Izrada web aplikacije
SEO Optimizacija
Custom web app rešenja
Izrada mobilnih aplikacija
E-commerce rešenja
Digitalni marketing
Optimizacija Sajta
Lokalni SEO

Kako odabrati pravi hosting?

Postoji mnogo toga o čemu treba razmisliti kada pravite veb sajt, ali čvrsta osnova na kojoj se svaki sajt gradi je njegov web host. Zbog toga je odabir web hosting usluge prvi korak u izgradnji vašeg sajta i takođe jedan od najvažnijih.

Ali kako odabrati web hosting uslugu? Ima mnogo ponuda, i vrlo brzo može postati zbunjujuće.

U ovom članku ću razgovarati o nekim od najvažnijih faktora kada je u pitanju odabir web hosting usluge i pomoći vam da izaberete pravu za vaš projekat ili poslovanje.

Rezime: Kako odabrati web hosting uslugu?

Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Prvo, treba da odaberete vrstu hostinga koju želite za svoj sajt. Najčešće vrste hostinga su deljeni hosting, dedikovani hosting, cloud hosting i VPS hosting. Zatim ćete morati uzeti u obzir faktore poput cene, vrste i lokacija servera, specijalizovanih oblasti, funkcija pretplate i još mnogo toga.

Vrste Ponuđenog Hostinga postoje različite vrste hostinga Postoji mnogo različitih vrsta hostinga koje možete odabrati, i važno je da se informišete o dostupnim opcijama i odlučite koja je najbolja za vaše potrebe pre nego što odaberete web hosting.

Različiti web hosting provajderi nude različite vrste hostinga, pri čemu neki od njih se ističu u određenim oblastima, dok su slabiji u drugim.

Da bismo vam pomogli u istraživanju, evo brzog pregleda glavnih vrsta hostinga koje nude većina provajdera hostinga.

Deljeni hosting

Deljeni hosting je uglavnom prva opcija koju nude provajderi web hostinga, jer je najjeftinija i najpopularnija za klijente koji tek započinju izgradnju svoje veb stranice.

Kao što samo ime sugeriše, sa deljenim hostingom, vaša veb stranica će biti smeštena na serveru sa drugim sajtovima i deliće iste resurse.

To znači da će manje resursa biti dodeljeno vašoj veb stranici u određenom trenutku, ali ako ne očekujete da će vaš sajt odmah imati veliki broj posetilaca, onda je deljeni hosting odlična opcija koja štedi budžet.

Dedicirani hosting

Sa dediciranim hostingom, vaša veb stranica ima server i sve njegove resurse samo za sebe.

Dedicirani hosting je razumljivo skuplja opcija i uglavnom je potreban samo za velike veb stranice koje imaju veliki broj posetilaca.

Naravno, svako se nada da će njihova veb stranica jednog dana biti toliko uspešna da će morati da nadogradi na dedicirani hosting. Zato je važno da se obezbedi da vaša web hosting usluga olakša nadogradnju – ali o tome ćemo kasnije.

VPS hosting

Virtuelni privatni server (VPS) hosting je vrsta hibridne opcije između deljenog i dediciranog hostinga.

Koristi tehnologiju virtuelizacije da smesti vašu veb stranicu na virtuelni server koji deli sa drugim veb sajtovima. Međutim, vaš sajt će i dalje dobiti posebne resurse.

Cloud hosting

Sa cloud hostingom, vaša veb stranica će biti smeštena u oblaku umesto na fizičkom serveru. Cloud hosting ima svoje prednosti i mane, ali postaje sve popularnija opcija.

Još jedna opcija je Cloud VPS Hosting, hibrid između cloud hostinga i VPS hostinga koji nudi posebne resurse, odličnu skalabilnost i neverovatnu brzinu.

Postoje i druge vrste hostinga, kao što je WordPress hosting (specifično dizajniran da bude kompatibilan sa alatom za izgradnju veb stranica WordPress) i reseller hosting. Međutim, većina ljudi će izabrati jednu od navedenih vrsta.

Serveri Serveri mogu delovati kao tehnički aspekt web hostinga koji može biti zbunjujući, ali su izuzetno važni.

Stoga je važno da se informišete i budete sigurni šta dobijate kada je reč o opcijama servera koje nudi vaša web hosting usluga.

  • Lokacija Jedna od prvih stvari koje treba razmotriti je lokacija servera koje koristi web hosting usluga, jer to utiče na brzinu vaše veb stranice.

Neki provajderi imaju servere smeštene u više zemalja širom sveta, dok su drugi ograničeni samo na određene zemlje ili geografske regione.

Recimo da je vaša ciljna publika u Australiji, ali vaš provajder web hostinga ima samo servere u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako je server vašeg sajta udaljen od vaše ciljne publike, stranica će se sporije učitavati za njih.

To ne samo da umanjuje kvalitet doživljaja vaše publike, već će takođe uticati na SEO performanse vašeg sajta.

Da biste obezbedili maksimalnu brzinu i pouzdanost, pobrinite se da izaberete provajdera web hostinga sa serverima na pravoj lokaciji.

  • Vrsta servera Postoje različite vrste servera koje web hosting usluga može koristiti za smeštaj web stranica klijenata, i važno je znati koju vrstu koristi vaša web hosting usluga.

To je zato što se svi serveri ne izjednačavaju. Server je hardverski ili softverski uređaj koji smešta vašu veb stranicu i obrađuje zahteve klijenata, isporučujući vašu veb stranicu kada je klijent zatraži (npr. kada neko unese vaš domen u pretraživač).

Drugim rečima, server je neophodna veza između vaše veb stranice i njene publike. Različite vrste servera će imati različite nivoe brzine, stabilnosti i pouzdanosti, pa je važno znati šta dobijate za svoju veb stranicu.

Dva najpopularnija i pouzdana servera su Nginx i Apache, ali novije opcije poput LiteSpeed servera nude dodatne benefite kada je u pitanju brzina.

Iako su Nginx i Apache i dalje industrijski standardi, neki provajderi web hostinga, poput GreenGeeks, počeli su da nude LiteSpeed server.

  • Pouzdanost i garancija dostupnosti Pored brzine i lokacije, pouzdanost i garancija dostupnosti su dva važna faktora koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja prednosti i nedostataka različitih web hosting usluga.

Na svojoj veb stranici, dobar provajder web hostinga treba da pruži informacije o garanciji dostupnosti svojih servera. Ova procenjena vrednost pokazuje koliko vremena (izmereno u 24-časovnom periodu) je server u funkciji.

Na primer, SiteGround ima garanciju dostupnosti od 99,9% i čak nudi mesec besplatnog hostinga ukoliko njihova dostupnost padne ispod te vrednosti.

Područja specijalizacije Svi imamo svoje prednosti i slabosti, a web hosting usluge nisu izuzetak.

Dok neki provajderi, poput Bluehosta, pokušavaju da privuku što širi krug korisnika, drugi nude specijalizaciju za određene oblasti ili posebne funkcije koje mogu biti posebno privlačne određenim klijentima.

Na primer, web hosting usluge poput GreenGeeksa prednjače na tržištu kada je u pitanju hosting koji je ekološki održiv.

Hostgator nudi neke od najjeftinijih paketa na tržištu, a Scala Hosting se specijalizuje za cloud VPS hosting po povoljnoj ceni.

Ako ste zbunjeni zbog previše opcija, razmatranje vrste hostinga koju želite i oblasti specijalizacije koja vam je važna je odličan način da suzite izbor.

Cena i povratne informacije na internetu Cena je možda najočigledniji faktor koji većina nas uzima u obzir: nije potrebno posebno naglašavati, ali ako ne možete da je priuštite, to nije prava web hosting usluga za vas.

Takođe je vrlo važno zapamtiti da ono što vidite nije uvek ono što dobijete.

Mnogi provajderi web hostinga nude snažno sniženu pretplatu za prvu godinu, a korisnici često neprijatno budu iznenađeni velikim skokom cene prilikom obnove pretplate.

Da biste to izbegli, pobrinite se da istražite i utvrdite da li će vam plan koji razmatrate i dalje biti pristupačan nakon prve godine.

Mudrost se često stiče kroz iskustvo, i izuzetno je važno pročitati recenzije i komentare trenutnih i bivših klijenata pre nego što se obavežete na određenu web hosting uslugu.

Recenzije mogu vam pružiti upozorenje o skrivenim troškovima i povećanju cena prilikom obnove, kao i pružiti obilje uvida u aspekte poput korisničke prijateljnosti, korisničke podrške i performansi sajta.

Korisnička podrška Praktično svaki provajder web hostinga će pružiti podršku korisnicima, ali sve podrške nisu iste.

24/7 čet uživo, podrška putem e-pošte i sistem tiketa su neke od najčešćih oblika korisničke podrške. Dok je podrška putem telefona nekada bila standardna, sve manje je uobičajena.

Međutim, neke web hosting usluge i dalje pružaju podršku putem telefona, i ako vam je važan ovaj dodir ljudskosti, želećete da se uverite da je to nešto što vaš provajder web hostinga nudi.

Da li su uključeni domenski imena?
Jedno osnovno, ali veoma važno pitanje je da li je besplatno domensko ime uključeno u vašu pretplatu.

Ovo je nešto što mnogi (ali ne svi) provajderi web hostinga nude, i može vam uštedeti vreme, trud i trošak pokušaja kupovine domenskog imena preko vanjskog registra domena ili brokera.

I, ako vidite da određeni provajder web hostinga nudi besplatno domensko ime (ili više njih), proverite da li to konkretno nivo pretplate koji odaberete takođe nudi tu mogućnost, jer to može biti opcija samo sa višim nivoima.

Prenos postojećih sajtova (besplatne migracije?)
Recimo da ste veteran u igri izgradnje sajtova. Već imate sajt koji je aktivan, ali niste zadovoljni svojom web hosting uslugom i želite da pređete na bolju opciju.

Dobra vest je da je ovo potpuno moguće. Mnogi provajderi web hostinga uključuju “besplatne migracije” u svojim listama funkcija, što znači da će vam omogućiti da prenesete vaš sajt (a često će to čak i uraditi za vas) besplatno.

Ako želite da prenesete postojeći sajt (ili više sajtova), samo se uverite da je besplatna migracija sajta zaista jedna od usluga koje nudi vaš novi provajder web hostinga.

Jednostavnost korišćenja Ovo može delovati očigledno, ali trebali biste biti iskreni prema sebi u vezi sa svojim nivoom znanja i iskustva kada je u pitanju izrada sajtova/web hosting i odabrati provajdera web hostinga koji odgovara vašim potrebama.

Ja rangiram Bluehost kao najbolju web hosting uslugu za početnike jer ima korisnički prijateljsku kontrolnu tablu i jednostavan alat za izgradnju WordPress sajtova pomoću prevlačenja i otpuštanja.

Međutim, na tržištu postoji i mnogo drugih provajdera web hostinga koji su prijateljski raspoloženi prema početnicima, a čitanje profesionalnih i/ili korisničkih recenzija trebalo bi vam pomoći da steknete utisak da li određena web hosting usluga odgovara vašoj zoni udobnosti.

Mogućnosti nadogradnje
Vaš sajt možda tek počinje, ali imate velike snove i planirate da ih ostvarite.

Ako se prepoznajete u ovome, onda ćete želeti da se uverite da možete da nadogradite svoju pretplatu ili čak da pređete na drugu vrstu hostinga ako je potrebno.

Dobra smernica je da je vreme za nadogradnju kada vaš sajt počne da privlači veći broj posetilaca i kada ima više sadržaja.

Dobri provajderi web hostinga će vam pružiti informacije na svom sajtu o tome kako se izvršava nadogradnja i čak kako prepoznati kada je vreme za to.

Opcije za bekap
Bezbednosne kopije su često zanemaren aspekt web hostinga, ali veoma važan. Zašto?

Bezbednosne kopije sprečavaju gubitak važnih informacija ako vaš sajt bude hakovan ili ugrožen na neki drugi način.

Većina provajdera web hostinga će vam ponuditi dnevne, nedeljne ili mesečne kopije vašeg sajta, ali trebali biste pažljivo pročitati njihove politike. Kopije mogu biti automatske ili ih možda morate ručno izvršiti ili postaviti da se izvrše u određeno vreme.

Načini plaćanja
Ovo je posebno važno uzeti u obzir ako živite u zemlji u kojoj su određeni načini plaćanja blokirani ili ograničeni.

Dobra vest je da većina provajdera web hostinga sada prihvata širok spektar načina plaćanja, uključujući Paypal, sve glavne kreditne kartice, a čak i (u određenim regionima) čekove i novčane uplatnice.


Kao što vidite, postoji mnogo toga što treba uzeti u obzir prilikom odabira provajdera web hostinga. Od vrste hostinga koju želite, preko specijalizacije, servera i uslova usluge, sve to može brzo postati preopterećujuće.

Da biste pojednostavili stvari, možete koristiti ovaj članak kao čeklistu kada istražujete ponude provajdera web hostinga.

Tehnologije sa kojima radimo

Naša vešta grupa programera oživljava vaše koncepte kreiranjem izvanrednih aplikacija koristeći najnovije tehnologije.

Kreativna i inspirativna rešenja je naša specijalnost, a zadovoljstvo klijenata je naš glavni prioritet!


Naš tim je specijalizovan za razvoj jedinstvenih veb-sajtova i aplikacija.

Slušamo sve vaše potrebe kako bismo isporučili konačan proizvod koji će ispuniti sva vaša očekivanja.

16+

GODINA
ISKUSTVA

Mi smo tim sa preko 16 godina profesionalnog iskustva.

400+

PROJEKATA

Uspešno smo završili preko 400 projekata.

Povećajte svoju
efikasnost


Pomažemo kompanijama da unaprede svoj marketinški put kako bi povećale prihode, podigle prepoznavanje i lojalnost brenda i proširile svoju klijentelu.

image

Poslednji radovi

U poslednjih 16 godina radili smo sa PHP, MySQL, Vue.js/jQuery i drugim srodnim web tehnologijama kako bismo kreirali veliki broj web i mobilnih aplikacija. Uvek smo u potrazi za novim izazovima i prilikama i uspešno smo završili preko 400 projekata.

gac

TasteOfTheWild USA

mapartments

M Apartments RS

shyftmatch

Zdrava Ishrana RS

abc attorneys

The Morelli Kitchen USA

apq

APQ UK

genie

I-genie UK

bcw

BCW Traffic Canada

abell

AbellMoney UK

cgs

CGS USA

Istražite aktuelne BytBix publikacije

razlika web sajt

Razlika između sajta i landing stranice?

Postoji li razlika između sajta i landing stranice, ili se odnose na istu stvar?

Opširnije

Kako odabrati pravi hosting?

Postoji mnogo toga o čemu treba razmisliti kada pravite veb sajt, ali čvrsta osnova na kojoj se svaki sajt gradi…

Opširnije

Kako povećati posete na sajtu?

Zamislite vašu web stranicu kao prodavnicu na ulici. Domen je znak ispred prodavnice koji usmerava ljude unutra. Ako nije isto…

Opširnije

Kako odabrati pravi domen?

Zamislite vašu web stranicu kao prodavnicu na ulici. Domen je znak ispred prodavnice koji usmerava ljude unutra. Ako nije isto…

Opširnije

Šta je CMS?

Ako ste novi na webu, radite u digitalnoj oblasti ili modernizujete prisustvo svoje kompanije na internetu, verovatno često čujete mnogo…

Opširnije

Često Postavljana Pitanja

Koliko traje redizajniranje sajta? plus minus

Zavisno o veličini, kompleksnosti i, najvažnije, aktivnom učešću klijenta u procesu, projekt može trajati između 10 – 15 radnih dana.

Koliko dana su vam potrebna da razvijete veb sajt? icon plus icon minus

Proces razvoja zavisi od vaših zahteva. Tipičan projekat može trajati između 7 – 10 radnih dana.

Optimizujete li veb sajtove za pretraživače (SEO)? Plus icon Minus icon

Svi naši paketi uključuju osnovnu optimizaciju za pretraživače (SEO) besplatno.

U kojim tehnologijama je vaša firma specijalizovana? icons minus icons plus

Specijalizovani smo za korišćenje otvorenih izvornih kodova (open-source technologies), sa fokusom na HTML, CSS, PHP, MySQL, Vue.js.

Koliko me košta izmena sadržaja na mom sajtu? ikonice minus ikonice plus

Ništa. Pošto će vaš sajt biti upravljani za sadržaj, sami možete praviti izmene. Međutim, ako želite, možete izabrati jedan od naših paketa za održavanje za dodatnu podršku i usluge.

Kakvo je vaše iskustvo kao kompanija? ikonice minus ikonice plus

Sa bogatom istorijom dugom 15 godina, kreirali smo mnogo uspešnih proizvoda. Kao firma za razvoj softvera, dugo smo bili u prvim redovima, sa ponosom završavajući preko 400 projekata.

Koji su troškovi razvoja prilagođenog softvera? ikonice minus ikonice plus

Različiti elementi igraju ulogu u troškovima razvoja prilagođenog softvera, kao što su: Vrsta i složenost razvoja, Dubina izazova UX/UI dizajna, Veličina tima uključena u razvoj, Model outsourcinga razvoja softvera. Zbog ovih varijabli, najbolje je oceniti trošak prilagođenog softvera nakon temeljnog razgovora o potpunom opsegu projekta. Ako ste znatiželjni o tome kako se procenjuju troškovi i o globalnim prosečnim cenama, pogledajte ovaj članak za više uvida.

Partneri

Sa Pravim Partnerstvom, Dešavaju se Velike Stvari!